Ekonomi

Tasarruf ve finansman 2023’te ikiye katlanacak

Birol BOZKURT

2022 yılında düzenlemeye tabi tutulan ve Finansal Kurumlar Birliği kapsamına giren Tasarruf Finansmanı şirketleri hızlı büyümelerine devam ediyor. Bu kapsamda Finansal Kurumlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal ile departmanın 2023 değerlendirmesini ve gelecek dönem hedeflerini konuştuk.

Eyüp Akbal, 29 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tasarruf Finansmanı Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişikliğin ayrıntılarını da ilk kez DÜNYA’ya anlattı. 2023, şubeye ilişkin son düzenlemedir. Eyüp Akbal, söz konusu değişimi tasarruf finansmanı sektörünün sürdürülebilir büyümesi açısından önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Finansal Kurumlar Birliği’ne tasarruf finansmanı departmanı olarak dahil olduktan sonra çalışmalarını hızlandırdıklarını ve yetkili otoritelerle birçok toplantı yaptıklarını belirten Akbal, “Sektörümüzü daha da ileriye taşımak için atılması gereken adımlar ve iyileştirmeler konusunda Uygun noktaya gelindiğinde en uygun maliyetli finansman modelinden daha fazla kişi faydalanacak” dedi. İnsanların ev, araç ve çatılı iş yeri sahibi olmasını kolaylaştırmak için birçok toplantı yaptık.

Çalışmalarımızın ve tartışmalarımızın sonuçlarını geçen ay yayınlanan yönetmelik değişikliğinde gördük. “Tasarruf finansmanı şubesinin sunduğu en uygun maliyetli finansman modelinden daha fazla kişinin faydalanmasını sağlamak amacıyla tekliflerimizin önemli bir kısmının hayata geçirildiğini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

“Aktif büyüklüğümüz 24 milyar TL’ye ulaştı”

Kredi faiz oranlarının hızla arttığı bu dönemde uygun finansman sunan Tasarruf Finansmanı şirketlerine ilgi artmış görünüyor. Son düzenlemenin şubenin büyümesini artıracağını belirten Akbal, “Tasarruf finansmanı bölümünün bugün 420’ye yakın şubesi, 4.200’ün üzerinde çalışanı ve 400 bine yaklaşan müşteri sayısı bulunuyor.

Aralık 2022 itibarıyla aktif büyüklüğü 14,3 milyar TL olan bölümün aktif büyüklüğü, Kasım 2023’te 24 milyar TL’ye ulaştı. Yine aynı dönemde toplam sözleşme tutarı %96 artarak 154 milyar TL’ye ulaştı. Bu dönemde bölümümüzün özsermayesi iki kattan fazla arttı. Mevzuat değişikliğinin önümüzdeki dönemde tasarruf finansmanı sektörünün sürdürülebilir büyümesi açısından önemli bir dönüm noktası olacağına inanıyoruz.

Yapılan değişikliklerle sektörümüzde faaliyet gösteren altı firmanın hızlı bir büyüme sürecine gireceğini öngörüyoruz. Öte yandan yönetmelik değişikliğiyle faaliyet alanı genişleyen departmanımızda hem müşteri sayısında artış yaşanacak hem de yüzbinlerce kişinin ulaşımının önü açılmıştır. faiz ve kredi maliyetine katlanmadan, ödeme güçlerine göre taksit bedelini belirledikleri bir ödeme planı ile kendilerine ait ev, araç ve çatılı işyerlerine sahip olabiliyorlar.

Ayrıca mevzuat değişikliğiyle birlikte tasarruf finansmanı branşının bilinirliğini artırmaya yönelik çalışmalarımızı daha da artıracağız. Böylece uygun maliyetli finansman modelimiz sayesinde sadece sektörümüzün değil, tasarruf oranlarının artmasına katkımızla Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına da destek vereceğiz.

“Tahsis süreçlerinin standardizasyonu önemliydi”

“Yani tasarruf sahiplerinin tasarruflarının artması, istihdam oranlarının artması ve yatak altı tasarrufların ülke ekonomisine kazandırılmasında önemli bir rol oynayacak” dedi.

Tahsis süreçlerinde standart bir esas oluşturulması konusunu da değerlendiren Eyüp Akbal, “Sizlerin de söylediğiniz gibi tasarruf finansmanı şirketlerinin tahsis süreçleri şirketlerin inisiyatifinden bağımsız hale getirilerek standart hale getirildi.

Düzenlemeyle, sözleşmede öngörülen tahsis tarihinden itibaren 1 ay içinde tahsis yapılması zorunluluğu getirildi. Sektörde tahsis uygulamasının standart hale getirilmesi, en uygun maliyetli finansman modelini kullanan tasarruf sahipleri için sistemin anlaşılması ve müşteri memnuniyeti açısından önemli bir adım oldu.

Sektör olarak BDDK’nın düzenleme ve denetimine tabi olmamız nedeniyle sürekli denetlenmek mali yapımızı güçlendirmemize ve daha geniş kitlelere çözüm sunmamıza yardımcı oluyor. “Bu nedenle standardizasyonun şubemizin sürdürülebilir gelişimini sürdürmesi açısından ayrı bir değeri var.”

Konutta sözleşme tavanı 7,2 milyon TL

Sektörün uzun süredir talep ettiği sözleşme tavanı tutarındaki değişikliği değerlendiren AFI Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal; “Günümüz ekonomik konjonktüründe enflasyonist ortama baktığımızda tasarrufların değerinin bir kez daha gün yüzüne çıktığını görüyoruz.

Faaliyet gösterdiğimiz tasarruf finansmanı şubesi aslında bu duruma çözüm üretebilecek konumdadır. Sözleşme tavan fiyatının konutta 7,2 milyon TL’ye, taşıtta ise 2,8 milyon TL’ye çıkarılması, müşterilerimizin taleplerine daha sağlıklı cevap vermemizin önünü açtı. Böylece bölümümüzün önü açıldı.

Bir başka açıdan değerlendirdiğimizde ise sözleşme tavan fiyatındaki artış; Bireylerin daha fazla tasarruf etmelerini sağlarken aynı zamanda tasarruflardan yararlanma oranlarının artmasına ve ekonomiye kazandırılmasına da katkı sağlayacak. “Öte yandan tavan fiyatının artması şubemizin hedef kitlesini genişleten, satın alma ve tasarruf imkanı yüksek olan müşterilerimize çözüm üretmemizin önünü açan önemli bir gelişme oldu.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu