Haber

Türkiye ile Kırgızistan Arasında 11. Dönem KEK Protokolü İmzalandı

Türkiye ile Kırgızistan arasında 11. Dönem Türkiye-Kırgızistan Karma Ekonomik Komite (KEK) Protokolü ve 62 maddelik eylem planı imzalandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Kilitbek Caparov, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde bulundu.

Görüşmelerin ardından Yılmaz ve Caparov başkanlığında Türkiye-Kırgızistan Karma Ekonomik Komitesi 11. Dönem Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının ardından iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreni gerçekleşti.

Komite kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti arasında KEK Protokolü ve buna ilişkin 62 maddelik eylem planını imzalayan Yılmaz ve Caparov’un huzurunda, “Protokol Değişikliği Yapılmasına Dair Protokol” imzalandı. 28 Nisan 1992 tarihinde Bişkek’te İmzalanan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Anlaşması” ve “Türkiye İhracatçılar Meclisi ile Kırgız İhracatını Geliştirme ve Tanıtma Merkezi Arasında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı.

Orta vadeli ticaret hacmi hedefi 5 milyar dolar

İmza töreninin ardından Caparov’la birlikte basın açıklaması yapan Yılmaz, iş forumu ile ikili ve heyetler arası toplantı ve toplantıların son derece verimli geçtiğini ve iki ülke arasındaki kardeşliğe ve dostluğa yakışır şekilde başarıyla tamamlandığını söyledi.

Yılmaz, Kırgızistan ile karşılıklı ticari ve ekonomik bağları güçlendirmeye devam ettiklerini, artan ticaret hacminin iş birliğinin meyvelerini somut olarak gösterdiğini, mevcut ikili ticaret hacminin 1,6 milyar dolara ulaştığını, bu eşiği en kısa sürede yükselteceklerini belirtti. Bugün yapılan KEK toplantısının da katkısıyla mümkün olduğunca. yaptı.

Bu yıl ilk etapta 2 milyar dolara, orta vadede ise 5 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini belirten Yılmaz, yatırımların karşılıklı olarak artırılması için gerekli adımların atılması konusunda Caparov ile anlaştıklarını kaydetti.

Yılmaz, Türk müteahhitlerinin Kırgızistan’da bugüne kadar yaklaşık 1 milyar dolar değerinde 93 proje üstlendiğini, dünyada birçok prestijli projeye imza atan Türk müteahhitlik firmalarının Kırgızistan’da ikonik işlere imza attığını ve bundan sonra da imza atmaya devam edeceklerini belirtti. Kırgızistan’ın gelecekte kalkınmasına katkı sağlayacak büyük projelere imza atacağız. Hazır olduklarını belirttiler.

Karşılıklı fayda üretebilecek her alanda birçok fırsattan yararlanmak için Kırgızistan ile anlaştıklarını belirten Yılmaz, karşılıklı ticaret ve yatırımların genişletilmesinin yanı sıra, enerjiden tarıma, gayrimenkulden ulaşıma, sağlıktan eğitime birçok alanda girişimlerde bulunulduğunu vurguladı. Kültürden sanayiye artırılmalıdır.

İşbirliğinin bu seviyelere ulaşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un karşılıklı güçlü siyasi iradesinin büyük etkisi olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

“Onların dirayetli liderliğinde, çizdikleri vizyon çerçevesinde, tüm kurumlarımızla bunu vurgulamaya çalışacağız. Bugün yaptığımız toplantılar ve gerçekleştirdiğimiz Karma Ekonomik Komisyon da Yüksek Düzey Stratejik Stratejik Zirve için güçlü bir temel oluşturdu.” Kırgızistan’da iki devlet başkanının işbirliği toplantısı yapılacak. İnanıyorum ki, “Toplantıdaki hazırlıkların bir kısmı o zamana kadar olgunlaşacak ve kritik bir grup anlaşma sonuçlandırılacak. Bu bağlamda iki kardeş ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağların daha da güçlendirilmesi için KEK mekanizmasına büyük önem veriyoruz.”

10’uncu KEK toplantısı sonucunda oluşturulan eylem planında 79 konunun yer aldığını hatırlatan Yılmaz, geçtiğimiz dönemde bunların 46’sının tamamlandığını, bugün imzalanan eylem planının 62 konuyu içerdiğini ve bunlardan birini hayata geçireceklerini söyledi. önümüzdeki dönemde karşılıklı olarak yakından takip ederek tek tek gerçekleştireceğiz.

Eylem planındaki ana başlıklar hakkında bilgi veren Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Eylem planımız arasında Ticaret Çalışma Kümesi toplantılarının yapılması, Ortak Gümrük Kurulu 3. Dönem Toplantısının yapılması, karşılıklı ticaret ve yatırım iş birliğinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması, madencilik ve hidroelektrik alanlarında iş birliğimizin artırılması, Türkiye’deki tüm potansiyel kalkınma kollarını kapsayan bölgesel kalkınma yer alıyor. Kırgızistan.” Planların hazırlanmasında deneyim paylaşımı ve teknik destek sağlanması; kültürel ve tarihi mirasın korunmasına yönelik ulaşım, ormancılık, finans, sağlık, restorasyon gibi alanlarda işbirliği yapmak; eğitim ve bilim alanında işbirliği anlaşması müzakerelerinin sürdürülmesi ve sonuçlandırılması; adli tıp alanında işbirliği; insan kaynakları alanında işbirliği. “Bilgi ve tecrübe paylaşımı. Bu unsurlar öne çıkıyor ama bizim çok daha detaylı bir eylem planımız var.”

Yılmaz, iklim değişikliğinin yaşandığı ve dünyanın sürdürülebilirlik konularını ciddi şekilde tartıştığı bir dönemde su konusunun en stratejik konulardan biri olduğunu, toplantıda bu konuyla ilgili bir çalışma grubu oluşturmaya karar verdiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Su konusunda Ticaret Bakanlıklarımız ve Dışişleri Bakanlıklarımızla uyum içinde Tarım Bakanlığımız öncülük ediyor.” Kırgızistan dahil suyla ilgili tüm kurumlarımızın yer aldığı çalışma gruplarında sulamadan balıkçılığa, su kaynaklarından enerjiye, su verimliliğine kadar geniş bir yelpazede su konusunda nasıl iş birliği yapabileceğimizi tartıştık. Kırgızistan ise komşu ülkelere içme suyu sağlamakta ve bunu ticari olarak yapmaktadır. “Bunu başarmak için özel sektörle işbirliği yapmaya karar verdik.” söz konusu.

Başkan Yardımcısı Yılmaz, KEK’in 11. dönem toplantısının iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğinin daha da derinleşmesine katkı sağlayacağına yürekten inandığını belirterek, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha iyi seviyelere ulaşmasını diledi. Kardeşlik bağlarını bir an önce yansıtın.

ayas-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu